Uitslag BZK dag 1, 22 mei in Eindhoven (50)

Zaterdag 22 mei werd de eerste dag van de Brabantse Zomer Kampioenschappen 2010 gehouden. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven kwamen vijf leden van Neptunus '58 aan de start.

Gijs Deelen moest als eerste richting voorstart, voor de 50 vrij. De 12-jarige zwemmer maakte zijn debuut bij de Brabantse Kampioenschappen. Helaas werden zijn zenuwen flink op de proef gesteld, want door problemen met de tijdwaarneming moest hij nog lang wachten bij de startblokken. Toen de serie van Gijs dan eindelijk mocht starten, was er een valse start en werd deze afgefloten door de starter. De Brabantse Kampioenschappen zijn echter altijd één-startswedstrijden, dus eigenlijk had de starter helemaal niet af mogen fluiten... Al met al geen ideale voorbereiding dus. Toch liet Gijs zich niet erg van de wijs brengen. Hij legde de baan af in 35.04, exact één seconde boven zijn pr uit het 25-meterbad. Hij eindigde bij zijn eerste wedstrijd in het 50-meterbad op de 24e plaats, en zwom dus een pr voor het 50-meterbad.
Daarna startte Mark van Dinther op diezelfde afstand. Ook nu was er veel onduidelijkheid over wie in welke baan moest zwemmen: er waren namelijk twee versies van het programma, en dus moesten de zwemmers voor hun start op het grote scorebord kijken in welke baan ze moesten starten: niet goed voor de concentratie dus. Mark (15 jaar) zwom met 27.26 driekwart tel sneller dan ooi in het 50-meterbad. Met deze goede tijd eindigde hij op de zevende plaats. Tijdens de BZK zwemmen op de 50 meters altijd twee categorieën samen, en in Mark zijn geval was dat dus 1994 en 1995. Helaas voor Mark, want hij was de derde 94-er die aantikte.
Tot slot zwom ook Roel vd Kleij (20 jaar) de 50 vrij, en ook hij werd gehinderd door problemen met de startlijsten. Uiteindelijk tikte hij aan in 26.63, wat de vijftiende plaats betekende. Jaren geleden is hij tijdens de NJK al eens tot 26.53 gekomen, maar zijn eindtijd is zijn tweede tijd ooit in het 50-meterbad.

Vervolgens zwommen de dames de 50 vlinder. Kyra Jongman (10 jaar) maakte net als Gijs haar debuut bij de Brabantse Kampioenschappen. Onder de indruk van de grootte van het bad en de wedstrijd begaf ze zich naar de voorstart, waar ze ook nog eens in de eerste serie met meisjes moest starten. Ze 'schrok' van het aparte startsignaal, waardoor ze vrij traag van het blok kwam. Vervolgens maakte ze dat meer dan goed, en haar eindtijd van 42.73 is uitstekend voor haar debuut. Het was voor haar de eerste keer dat ze een wedstrijd zwom in een 50-meterbad, en dan is 50 meter vlinderslag aan één stuk een flinke kluif! Kyra eindigde op plaats 32, maar moest het ook opnemen tegen meiden die een jaar ouder waren dan zij.
Ook Shirley Voets (14 jaar) zwom deze afstand, maar zij is al ervaren in het zwemmen van de 'Brabantse'. Veel zwemmers en zwemsters vinden het fijner om de 50 vlinder in een 50-meterbad dan in een 25-meterbad te zwemmen, omdat je niet uit je ritme gehaald wordt door het keerpunt. Dit geldt zeker ook voor Shirley, want haar 33.39 was maar liefst bijna een seconde sneller dan haar pr uit het 25-meterbad! De tijd was tevens goed voor een clubrecord. Shirley eindigde als achttiende, maar ook zij moest het opnemen tegen één jaar oudere zwemsters.

Na een hele lange pauze moest Mark nog één afstand zwemmen, de 200 meter wisselslag. Hij opende meer dan een seconde onder zijn beste tijd op de 50 vlinder in een 50-meterbad. Dat belooft nog wat voor volgende week zaterdag, als de 50 vlinder op het programma staat. Op de rug ging hij daarna goed door, maar toen werden zijn armen vermoeid, met als gevolg dat het armtempo op de borstcrawl te laag was. Uiteindelijk eindigde hij als zevende in 2.38.46, wat een fractie sneller is dan vorig jaar.

Uitslagen

P5223834

Ook een aantal oud-leden van Neptunus '58 verscheen op deze zonnige zaterdag aan de start. De beste prestatie kwam met afstand van Bente van Bergen. Op de 50 vlinder verbeterde ze namelijk het Brabantse Record tot 29.94. Roxanne Linders (Sint-Oedenrode) zwom vier jaar geleden 30.04. Na deze gouden race eindigde ze als zesde op de 400 vrij. Op de 4 x 100 wissel was ze samen met haar ploeggenotes van Zeester-Meerval met afstand de beste.
Linda Schellekens behaalde zilver op de 400 vrij. Op de 50 vlinder eindigde ze als vijfde.
Mark Schellekens, die gister na een zware week zijn mariniersopleiding heeft afgerond, zwom naar het brons op de 200 school. Door zijn opleiding is hij niet alleen weinig aan trainen toegekomen dit seizoen, maar de afgelopen week was ook loodzwaar, met erg weinig slaap.


Terug naar 'uitslagen wedstrijdzwemmen'